Julbudskap och tionde

Morgonbussen hem till Kajaani. Vi var hembjudna till syster Riihonen, efter maten lämnade vi vårt julbudskap. Vi läste Jesaja 9:6

Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.

Vi pratade lite om de olika namnens betydelse.

I kvällningen besökte vi Esa. Vår plan var att prata om dop, och sätta ett datum som mål när han kan vara redo att döpas. Han pratade mycket om sin familj, 4 barn var det på fotot. Han verkar fortfarande mycket deprimerad till följd av skilsmässan. Det förde mina tankar till min egen ungdom. Jag vet ju precis hur det är att leva i en splittrad familj, men det är klart att den erfarenheten är annorlunda för föräldern. Jag tror att det är svårare för föräldrarna på vissa sätt och svårare för barnen på andra sätt. Esa bjöd oss som vanigt på saft och kaka där vi satt i hans soffa, fortfarande flyttkartonger runt om. Jag vet inte hur länge sedan det var som han flyttade från familjen, men det måste vara ett tag för han hade visst redan ett nytt förhållande.

Kvällen avslutades med ett besök hemma hos en medlem i grenen som inte kommit till kyrkan på ett bra tag (”mindre aktiv” som vi kallar dem). Hon var besviken och lite bitter över sitt liv, över vad Gud hade givit henne, eller snarare inte givit henne. Äldste Smith frågade om hon saknade något nädvändigt i sitt liv. Hon höll med om att hon hade trygghet, både ekonomiskt och på andra sätt. Hon hade en bra relation till sin dotter, men trots det så kände hon som att Gud inte givit henne någonting. Hon tyckte att det var väldigt svårt att ge tionde1Tionde eller tiondelagen är den princip som återfinns i gamla testamentet. I Sverige betalar medlemmar i Svenska kyrkan (tidigare ”statskyrkan”) en kyrkoskatt på 3% av årlig inkomst till kyrkan. Principen i Israel sedan gammaltestamentlig tid var att man gav en tiondel av sin årliga inkomst till biskopen eller den som hade motsvarande funktion i forna tider. Malaki pratar om förrådshuset, att biskopen skall ha medel varmed han bl a kan hjälpa de fattiga, ”änkor och faderslösa” som det så ofta står om i skrifterna. I Jesu Kristi Kyrka idag gäller tiondelagen fortfarande. Det är frivilligt att ge dessa 10%, och ingen kontrollerar din inkomst mot vad du har donerat. Pengarna används även till byggande av kapell och tempel, missionsverksamhet etc. Kyrkans president (”profeten”) ingår i ett råd som beslutar om pengarnas användande, och varje år granskas kyrkan av revisorer, rapporten presenteras på kyrkans allmänna årskonferenser (april)., och som ensamstående kan jag förstå det. Det är ju emellertid en fråga om tro, och en av de få ställena i skrifterna där Herren säger ”utmana mig och se, jag skall nog visa dig att jag håller mitt ord” eller ordagrant

För in allt tionde i förrådshuset, så att det finns mat i mitt hus. Pröva mig nu i detta, säger HERREN Sebaot, om jag inte kommer att öppna för er himlens fönster och låta välsignelse strömma ut över er i rikt mått.

se Malaki 3 eller 3 Nephi 24

”-Som jag ser det så har Herren givit mig allt jag har. Han har också givit mig 10% extra, för att pröva min tro, och för att ge mig en möjlighet att visa Honom att jag litar på Honom och sätter Honom främst i mitt liv. Som jag ser det så är ju de där 10 procenten inte mina från första början.”

Jag är tacksam för att jag kommer från en familj som förstått tiondets princip och att jag har fått lära mig att lita på Herren i det. Min mamma har ända sedan början av vårt medlemskap i kyrkan haft stor tro på tiondet, pga. välsignelser som kom till oss tidigt när vi levde efter tiondelagen.