En tisdag morgon, klockan två på morgonen, skulle vi upp och bussas till flygplatsen i Salt Lake City. Jag hade givetvis packat allt kvällen innan. Det var dock svårt att sova den natten, eller rättare sagt kvällen, för så mycket natt fick man ju inte att sova på.
Min kamrat och de andra i armenien-distriktet skulle inte flyga förrän senare, på dagen, men min kamrat följde med mig ut till bussen. Det kändes både nervöst och sorgligt att gå över MTC-området för sista gången. Vem vet om jag någonsin kommer tillbaka hit igen…
Det var inte så kallt faktiskt, den torra ökenluften… i vanliga fall hade jag upplevt den kylan värre än den fuktiga som jag är van vid hemifrån. Vissa morgnar när vi gick till ”Sack line” och hämtade frukosten i en påse var jag fullt påklädd, jacka och allt… och vissa ”infödingar” kom i shorts och flipflop… jag fattade ingenting. Men det kanske är tvärt om hemma, för där kunde jag ju gå ut med soporna när det var nollgradigt, och fukten kändes ju lite skön mot fötterna. De skulle nog tycka annorlunda…
Jag kunde inte somna på bussen, men jag satt och vilade ögonen i alla fall. Det tog dryga trekvart in till flygplatsen, så här dags var det ganska tomt på motorvägen mellan Provo och Salt Lake City. Planet skulle faktiskt inte gå förrän närmare sju men det är ju bra att vara ute i god tid. Jag och de andra ”utlänningarna” fick dessutom våra väskor specialröntgade och det tog sin lilla tid. Det hade gått väldigt mycket snabbare om vi bara packat upp våra väskan åt dem och gått igenom allt för hand.
Första etappen var en några timmar lång flygning över bergen till Chicago O’hare. Där hade vi inte mindre än 7 timmars väntan. Jag var nu alltså ensam med Syster Pryor och Syster Monterith, det kändes lite konstigt att hänga med dem efter att ha haft en annan äldstemissionär vid min sida 24/7. Vi försökte slå ihjäl lite tid genom att skriva brev, och äta. Vi stötte på några svenska turister också.
Nästa resa bar det av till London Heathrow. Jag minns att det regnade när vi kom fram. Vi bussades mellan terminaler, och det kändes riktigt konstigt att åka på vänster sida av vägen. Det finns visst en hel del indier i London, vår chufför såg indisk ut, och hade en sådan där snurrad duk på huvudet (turban?). Det var långa köer överallt. Jag minns att jag var så trött att jag bara sov på en bänk, sittandes och med handskarna bakom huvudet som en kudde.
Jag var hungrig, men alldeles för trött för att bry mig om det. Jag hade dessutom inga pund och inget kreditkort, och jag orkade inte gå och växla pengar. När vi kom in i Gate:n för Finnair-planet blev det spännande, för här pratade ju nästan alla finska med varandra i låg ton. Det tog inte många minuter förrän vi förstod att det här skulle inte bli någon lätt match. Ingen av oss förstod ett ord av det som sades runt om kring oss!
Det var lite strul med flygplanet, först fick vi boarda, sedan var det några tekniska problem så vi blev sittandes någon timme, sedan skulle de som hade brottom få plats på ett annat plan som hade samma destination, men vi valde att sitta kvar och vänta. Vi hade inte brottom… och lika bra var väl det, för sedan kom kaptenen på högtalaren igen och förklarade att den andre skepparen visst hade ångrat sig,
”-He agreed to take a few passengers on, but now he changed his mind and are throwing us a brick wall…”
De få som rest sig för att komma med det andra planet kom strax tillbaka till sina platser, om möjligt än mer irriterade än innan pga. förseningen. Till slut efter många om och men så kom vi iväg med ”vårt” plan ändå. Jag kan ärligt säga att jag inte minns när eller hur, för jag hade somnat. Jag sov genom starten, och jag vaknade av att hjulen fälldes ut över Helsingfors. Jag fick en snabb titt på snölandskapet nedanför innan planet tog mark, och vi var i Finland.
Nästan hemma igen… det var verkligen så det kändes. Finland kändes så mycket mera hemma än USA, naturligtvis.
I flygplatsens ankomsthall möttes vi av President och syster Hoyt samt assistenterna 1Två av missionärerna i missionen utses till assistenter till presidenten. Som assistent har man lite särskilda uppdrag. Man verkar i den ansvaret under några månader och sedan är det någon annans tur. Man har olika ansvar beroende på hur missionspresidenten arbetar och vad han vill ha hjälp med. En av de saker som assistenterna hjälper till med logistiken runt missionärer som kommer och åker, samt förflyttningar inom missionen.(Äldste Davis och Äldste Butler). Vi stuvade in oss i missionens vita minibuss, som assistenterna av någon anledning kallade för ”sheepdog” (alltså ”fårhunden”), och 20 minuter senare var vi framme vid missionshemmet 2Missionshemmet är en bostad som ägs av kyrkan och som blir missionspresidentens och hans frus hem under tiden som han verkar i kallet (vilket vanligen är 3 år).. Vi fick sitta ner och vila oss i Presidentens vardagsrum medan syster Hoyt och assistenterna förberedde middagen. Vi åt en god middag och sedan gick vi till sängs. De hade inrett källaren med 2 sovrum med 4 sängar i varje, och ett sovrum på ovanvåningen för systermissionärer. Jag sov där nere, och det gjorde även assistenterna den natten. De har en egen bostad vid missionskontoret 3Missionskontoret är där missionspresidenten sköter arbetet med missionen. Där finns vanligen några andra medlemmar i kyrkan, antingen missionärer kallade dit från ett annat land, eller lokala medlemmar som frivilligt hjälper till med administration osv. I Helsingfors låg kontoret på Jungfrustigen alldeles nere vid vattnet. I samma byggnad hyrde kyrkan lokal för kapell (möteslokaler) åt en av Helsingfors församlingar och som sagt bostad för assistenterna och några av missionärerna som var placerade i Helsingfors centrum. inne i Helsingfors centrum, men när nya missionärer kommer in, eller ”gamla” åker hem så bor och umgås assistenterna med dem.